Infertilitatea este o problema grava pe care o femeie o poate avea si care ii poate afecta moralul si intregul parcurs al vietii sale. Femeile sunt foarte sensibile atunci cand vine vorba de posibilitatea lor de a face un copil sau nu. Este inradacinat in traditie si preconceptia generala, mai mult populara decat moderna, ca o femeie care nu poate avea copii este mai putin valoroasa decat o femeie care poate.

Aceasta idee vine din vechime cand femeile erau aspru pedepsite sau chiar omorate daca nu puteau oferi mostenitori sotului lor. De asemenea o femeie despre care se stia ca nu poate avea copii era ocolita de barbati, nu era curtata sau se oferea foarte putin ca dar pentru ea doar din acest motiv.

Ideile nefavorabile legate de femei au dainuit de-a lungul timpului, iar femeile care descopera ca nu pot avea copii inca se tem sa spuna asta pana si familiei din teama de a nu fi judecate sau respinse. Starea in care intra o femeie cand afla ca are probleme legate de fertilitate este una similara cu disperarea: ar face orice sa rezolve problema.

Mersul la medic este doar primul pas dintr-o serie de tratamente si proceduri. Procedura cea mai sigura atunci cand vine vorba de tratamentul de infertilitate este fertilizarea in vitro. Este o procedura delicata care presupune urmarea unor pasi precisi si anume:infertilitate

  1. Recoltarea ovocitelor si a spermei. Dupa aproximativ 36 de ore de la administrarea hCG se recolteaza ovocitele de la femeie, dar si sperma de la barbat. Recoltarea ovocitelor se poate face printr-o punctie transvaginală, cu sau fara anestezie in functie de dorinta si rezistenta la durere a pacientei. Aceasta interventie necesita spitalizare de scurta durata, deoarece nu necesita mult timp de recuperare sau de pregatire. Recoltarea spermei se poate face in clinica (de preferat) sau la domiciliu, dupa o abtinere de la contact sexual pe o perioada intre 2-5 zile, intr-un recipient special, in aceeasi zi in care are loc recoltarea ovocitelor. Este strict interzisa activitatea sexuala cu 3 zile inainte de punctia de aspirare de ovocite.
  2. Dupa recoltarea ovocitelor si a spermei se verifica cum decurg lucrurile in laboratorul de embriologie. Medicii de acolo incearca sa creeze un embrion folosind ovocitele si sperma ce au fost prelevate de la cuplul care are probleme de infertilitate.

3.Al treilea pas il reprezinta embriotransferul. Acesta reprezinta transferul embrionilor in uter printr-o operatie de insertie efectuata de medicul ginecolog. Aceasta operatie este de fapt o  procedura relativ simpla si nedureroasa care are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore din momentul recoltarii ovocitelor in cazul obtinerii unor embrioni corespunzatori. Acesti embrioni sunt obtinuti pe cale artificiala in urma procesului de fertilizare realizat in laborator.

  1. Urmarirea evolutiei sarcinii dupa embriotransfer. La cele doua saptamani dupa embriotransfer, investigatiile de laborator pot confirma sau infirma reusita procedurii. Pacienta trebuie sa se intoarca la medicul care a realizat procedura de fertilizare in vitro pentru un consult. In urma acestuia se va decide daca se va efectua o alta procedura sau daca sarcina se afla in afara oricarui pericol.
  2. Monitorizarea sarcinii este ultimul pas in cazul in care fertilizarea a avut succes. Aceasta etapa se va face doar de catre medicul dumneavoastra ginecolog la fel ca si in cazul unei sarcini obtinute pe cale naturala.

Toti acesti pasi sunt necesari pentru a putea realiza fertilizarea in vitro in conditiile potrivite si cu ajutorul unui medic specialist. Daca acest complex procedeu are succes, cuplul va avea in noua luni un copilas asupra caruia sa isi reverse intreaga atentie si iubire.

Cum sa scapi de infertilitatehttp://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2018/07/infertilitate.jpghttp://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2018/07/infertilitate-150x150.jpgadminUncategorizedDr Florin Ispasoiu,Dr Radu Chicea,Fertilizare in vitro,fiv romania,InfertilitateInfertilitatea este o problema grava pe care o femeie o poate avea si care ii poate afecta moralul si intregul parcurs al vietii sale. Femeile sunt foarte sensibile atunci cand vine vorba de posibilitatea lor de a face un copil sau nu. Este inradacinat in traditie si preconceptia generala,...Blog despre Bucuresti la zi