Cardanul masinii este una dintre cele mai importante componente ale masinii, pentru ca este cea mai lunga piesa de sub masina care are rolul de a transmite miscarea de rotatie de la cutia de viteze la diferential. Acesta este intalnit numai la masinile care au tractiune pe spate sau integrala, la cele cu tractiune pe fata folosindu-se planetarele.

Avand o astfel de importanta, ar fi bine sa depistam din timp daca acesta prezinta anume forme de uzura care ar putea sa il afecteze. Achizitionarea unui cardan nou si inlocuirea celui vechi cu acesta este un procedeu destul de scump, asa ca cel mai bine este sa apelezi la un service cardane. Reparatiile nu sunt la fel de costisitoare ca inlocuirea acestuia, dar trebuie sa fie facute intr-o maniera ireprosabila pentru a nu se dezvolta alte probleme.

Cand trebuie sa ne facem griji cand privinta unui cardan defect?

  • Cand emite un sunet asemanator cu un scartait in momentul pornirii (fie in fata sau marsarier)

Majoritatea elementelor ce compun arborele cardanului sunt unse inca din fabrica, insa este posibil ca aceasta lubrifiere sa nu fie indeajuns pentru a sustine miscarile efectuate de masina in timpul mersului, dupa o anumita perioada.

Avand in vedere ca fiecare element din care e compus arborele suporta o anumita miscare, frecare, schimbare de viteza, este foarte posibil ca acest ulei sa se evapore destul de usor. Mai ales ca miscarea suportata este in aceeasi locatie.

  • Cand se aude nn clincanit cand schimbi viteza in marsalier

Daca se intampla sa auzi acest sunet de clincanit, cel mai probabil este de la faptul ca rulmentii ce formeaza arborele cardanului au destul spatiu pentru miscare, pentru a permite rotirea necesara a arborelui de transmisie, insa ajung la un punct mort in momentul in care incerci sa bagi masina in marsarier.

Acest lucru poate insemna ca s-a ajuns la urmatorul stadiu al uzurii, dupa cel mentionat la punctul anterior. In aceasta situatie este necesar sa ceri ajutorul unui mecanic pentru a unge cardanul, dar si pentru a preveni alte stricaciuni.

  • Cand se simte o anumita vibratie a masinii

Orice fel de vibratie sau miscare iesita din comun in momentul in care conduci pe o distanta lunga si cu o viteza mare este un semn rau.

In acest caz indica faptul ca rulmentii s-au uzat intr-atat incat permit o miscare mai ampla decat in mod obisnuit a arborelui de transmisie, aceasta iesind din axul sau.

  • Cand lichidul de transmisie se scurge

Momentul in care observi ca in spatele transmisiei incepe sa se scurga lichidul de transmisie, este un alt semn ca ai probleme la cardan.

Inseamna ca vibratia mai sus mentionata a ajuns sa afecteze arborele de transmisie si sa provoace daune la arborele de iesire, astfel ajungandu-se la scurgeri ale lichidului de transmisie.

  • Cand se aud zgomote puternice de sub masina

Atunci cand exista un joc mare intre piesele cardanului, acesta o sa scoata niste zgomote puternice, ca si cum ai lovi doua ciocane metalice cap in cap sau chiar asemanatoare cu zgomotul scos de clopot.

  • Cand se produce o dislocare la nivelul arborelui de transmisie

Este posibil sa fi auzit sau chiar sa fi vazut deja acest tip de defectiune, caz in care nu prea ai de ales decat sa tragi pe marginea drumului si sa astepti o echipa de interventie. Acest lucru inseamna ca s-a ajuns in punctul final si culminant al uzurii, in care arborele de transmisie s-a defectat complet si efectiv a cazut la pamant.

Asadar, daca intalnesti aceste simptome si la masina ta, cel mai bine ar fi sa faci un control masinii tale la un service cardane, loc in care vei ameliora problemele legate de cardan in functie de gravitatea acestora.

Service cardane – cum depistam faptul ca masina noastra are un cardan defect?http://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2020/03/reparatii-cardane.jpghttp://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2020/03/reparatii-cardane-150x150.jpgadminServiciiservice cardane,service cardane preventie,service cardane reparatii,service cardane sfaturi,service cardane solutii,sfaturi cardan defect,simptome cardan defectCardanul masinii este una dintre cele mai importante componente ale masinii, pentru ca este cea mai lunga piesa de sub masina care are rolul de a transmite miscarea de rotatie de la cutia de viteze la diferential. Acesta este intalnit numai la masinile care au tractiune pe spate sau...Blog despre Bucuresti la zi