Gogosari in sos cu mustar
Inca de cand eram mici mama sau bunica se pregateau din timp cu muraturi pentru iarna si multi dintre noi am fost prezenti la acest proces.
Printre traditionalele si cunoscutele retete care s-au transmis din generatie in generatie se numara si gogosarii in sos. Insa acestia sunt putin neobisnuiti, iar cel care face diferenta este mustarul de data aceasta.
Sunt potriviti adesea ca garnitura alaturi de o friptura la gratar in aer liber sau chiar de una la cuptor in linistea si pacea casei dumneavoastra.
Probabil va intrebati cum se prepara, asa ca sa trecem la treaba.
Ingredientele necesare
prepararii gogosarilor in sos cu mustar
O sa fie nevoie de 4,5 kg de gogosari (nu conteaza culoarea, puteti chiar sa
combinati, cu cat este mai multa diversitate, cu atat mai bine), 320 gr de
bulion, 450 ml ulei (dupa preferinte; poate fi si de masline, si de
floarea-soarelui etc.), 350 ml otet, 400 gr zahar (daca vi se pare prea mult
puteti reduce putin), doua linguri de sare pentru muraturi, 200 gr mustar, doua
– trei foi de dafin si o lingurita de piper boabe (este in regula si cel
macinat).
Odata aranjate ingredientele, trecem la pasul urmator.
Modul de preparare al
gogosarilor in sos
Se pregateste un vas mare cu fund dublu in care se pun toate ingredientele
mentionate ma sus, cu exceptia gogosarilor.
Se pune la foc si dupa ce da in clocot, iar zaharul se dizolva, se adauga gogosarii spalati bine si taiati in felii subtiri. Dupa aceea se reduce intensitatea focului, acoperind oala si lasand continutul sa fiarba vreo 20 – 25 minute. Apoi ridicati capacul si din acest moment se mai lasa la fiert inca 40 – 45 minute. Trebuie amestecata din cand in cand compozitia.
La final, ne dam seama ca sunt gata cand gogosarii s-au inmuiat destul de bine, iar sosul care ii acopera este mult mai dens.
Dupa cele 45 de minute de lasat la fiert, se iau inca fierbinti cu un polonic micut si se pun in borcane pe care ulterior le inchidem ermetic cu capacele. Dupa aceea se mai lasa la cuptorul preincalzit inca 15 minute si gata. Ati obtinut cea mai gustoasa garnitura de gogosari in sos cu mustar.
Ulterior lasam borcanele cu gogosari sa se raceasca tot in cuptor, pentru a nu schimba temperatura prea brusc.
In urma acestei retete au iesit cinci borcane de dimensiuni medii si doua de dimensiuni mici, deci sunt destul de multe pentru proviziile de iarna si nu numai.
Sunt buni de servit si simpli, datorita sosului cremos si gustos, nu neaparat ca garnitura. Textura densa se datoreaza si mustarului, care ofera aroma dulceag – acrisoara.
La final o puteti condimenta cu ce vi se pare ca se potriveste mai bine: cu patrunjel maruntit, un praf de curry pentru iubitorii de mancaruri picante sau chiar turmenic, pentru a oferi o culoare mai puternica si pentru a fi si mai gustoasa.
Asadar, reteta de gogosari in sos cu mustar este o alegere inteleapta si practica, asa ca nu veti da gres cu aceasta, fiind potrivita pentru mai multe feluri de mancare.
Pofta buna!
https://www.bucurestilazi.ro/gogosari-in-sos-cu-mustar/Gogosari in sos cu mustarhttps://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2019/10/gogosari-in-sos.jpghttps://www.bucurestilazi.ro/wp-content/uploads/2019/10/gogosari-in-sos-150x150.jpgProdusegogosari in sos,gogosari in sos cu mustar,ingredient gogosari in sos,reteta de gogosari in sos cu mustarInca de cand eram mici mama sau bunica se pregateau din timp cu muraturi pentru iarna si multi dintre noi am fost prezenti la acest proces. Printre traditionalele si cunoscutele retete care s-au transmis din generatie in generatie se numara si gogosarii in sos. Insa acestia sunt putin neobisnuiti, iar cel care...admin contact@zao.roAdministratorBucuresti la Zi
Lasă un răspuns