In Romania este urmata de cativa ani tendinta de la nivel global de a digitiza activitatea de depunere a declaratiilor fiscale, acest lucru fiind posibil in tara noastra de ceva ani. Daca la inceput acest demers era optional, in anumite cazuri depunerea declaratiilor fiscale a devenit exclusiv online, nemaifiind acceptate cele pe suport de hartie. Incepand cu anul 2018 a devenit obligatorie depunerea electronica a unui numar si mai mare de declaratii. Inca din anul 2010 aceasta era obligatorie pentru firmele mijlocii si mari, si optionala pentru restul.

De asemenea nu doar firmele pot face depunere de  declaratii fiscale online, cat si persoanele fizice.

Depunerea unei declaratii fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta se face cu ajutorul unui certificat digital. Aceste semnaturi electronice sunt obtinute de la furnizorii de servicii de certificare, conform legii, o lista a acestora fiind disponibila pe site-ul ANAF.

declaratiiCostul unui astfel de certificat este de aproximativ 50 Euro + Tva, avand valabilitatea de un an, urmand ca inaintea perioadei de expirare acesta sa fie reinnoit, pretul mediu fiind de aproximativ 30 Euro + TVA.

Insa nu toti contribuabilii trebuie sa detina un astfel de certificat pentru a putea face depunerea declaratiilor online, ele putand fi depuse prin imputernicire de catre un tert, de obicei firma de contabilitate, sau alta firma care presteaza astfel de servicii. Aceasta poate depunde declaratii pentru mai multi contribuabili, cu o singura semnatura electronica, fiind necesara in prealabil o impurternicire notariala.

Dupa indeplinirea etapei de obtinere a certificatului digital sau dupa caz acordearea unei imputerniciri pentru depunere catre o terta persoana, este necesara descarcarea, completarea si depunerea unui formular prin care se cere utilizarea serviciului de depunere declaratii fiscale online, urmand a primi ulterior o confirmare in acest sens.

Declaratiile electronice pot fi descarcate de pe site-ul ANAF, sau dupa caz de pe site-ul www.e-guvernare.ro, dupa depunerea declaratiilor trebuind sa verifice recipisa privind starea acestora. 

Astfel nu mai este necesara deplasarea la sediile institutiilor unde se depun aceste declaratii, procesul de completare si validare a acestora prin mijloace electronice fiind in general mult mai rapid.

Dupa cum mentionam, depunerea acestor declaratii se poate efectua si de catre persoanele fizice detinatoare ale unui certificat de semnatura electronica, in nume propriu, sau in cazul in care nu detin unul, de catre o alta persoana detinatoare, prin imputernicire notariala.

Pentru firmele de contabilitate care proceseaza un numar foarte mare de astfel de declaratii exista si soft-uri speializate care automatizeaza si faciliteaza acest proces. Astfel este redus timpul alocat acestei activitati, reducand si rutina specifica acesteia, si foarte important, impiedica omiterea depunerii vreunei declaratii pentru unul din contribuabili.

Pasii generali urmati sunt generarea, verificarea si depunerea declaratiei, urmand ca recipisa generata la depunerea declaratiei sa fie descarcata si listata, pentru a fi folosita impreuna cu declaratia in activitatea contabila.

Pentru a fi la curent cu ce declaratii  pot fi depuse in format electronic sau mai ales ce declaratii au devenit obligatorii pentru depunerea exlusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, este foarte important sa consultati anunturile si hotararile in acest sens pentru a va pregati din timp activitatea.

Serviciile de depunere declaratii fiscale onlineadminServiciiconsiliere calcularea salariilor 2018,consultanta recrutare personal,depunere declaratii fiscale online,externalizare servicii resurse umane,firma contabilitate Bucuresti,inregistrare dosar personal itmIn Romania este urmata de cativa ani tendinta de la nivel global de a digitiza activitatea de depunere a declaratiilor fiscale, acest lucru fiind posibil in tara noastra de ceva ani. Daca la inceput acest demers era optional, in anumite cazuri depunerea declaratiilor fiscale a devenit exclusiv online, nemaifiind...Blog despre Bucuresti la zi