Procesul evolutiv al tehnologiei de-a lungul timpului a adus multe imbunatatiri in domeniul medical, imblanzind unele metode de vindecare sau facand posibile unele procedee de vindecare care inainte erau considerate a fi imposibile.

Daca cartilajul articular de la nivelul articulatiei soldului este grav deteriorat din cauza artrozei (coxartrozei) sau altor cauze, miscari obisnuite precum mersul pe jos sau ridicatul si asezatul pe scaun pot fi dureroase si dificile pentru tine. In aceasta situatie, soldul poate fi intepenit, iar incaltarea pantofilor sau punerea sosetelor devin o provocare. Pe parcurs ce boala avanseaza, vei simti durere si la repaus si singura solutie ramane proteza sold.

Este important sa stim ca soldul reprezinta una din cele mai mari articulatii ale corpului uman. Aceasta articulatie este formata dintr-o cavitate concava la nivelul bazinului (acetabul) si partea superioara a osului coapsei (femurul).

Daca si tu ai astfel de probleme de sanatate si iti doresti sa afli mai multe detalii, ramai la acest articol pentru a te informa cat mai bine.

In ce consta protezarea soldului?

In cazul in care ai nevoie de o proteza totala a articulatiei soldului, trebuie sa stii ca osul si cartilajul deteriorat sunt indepartate si inlocuite cu elementele protezei.

Prima etapa este indepartarea portiunii superioare a femurului deteriorat si inlocuirea cu o tija metalica (coada protezei), care se introduce pe centrul femurului. Aceasta tija femurala poate fi sau nu cimentata in os.

A doua etapa este fixarea unei bile (capul protetic) metalice sau ceramice la partea superioara a tijei. Aceasta bila metalica sau ceramica inlocuieste capul femural deteriorat care a fost indepartat.

A treia etapa este indepartarea cartilajului articular deteriorat de la nivelul acetabulului si inlocuirea cu o emisfera metalica (cupa protezei) ce se va potrivi perfect in concavitatea osului coxal. Aceasta emisfera metalica este fixata uneori cu ajutorul unor suruburi sau cu ciment.

A patra etapa consta in introducerea unui distantier de plastic sau ceramica intre bila (noul cap femural) si cupa protezei pentru a permite o alunecare usoara.

Cand este momentul sa apelezi la o astfel de metoda?

Principala boala care duce la nevoia de o proteza de sold este coxartroza. Persoanele care aleg sa beneficieze de aceasta procedura se confrunta adesea cu:

  • Disconfort sau durere severa de sold care limiteaza activitatile zilnice, precum mersul pe jos sau aplecarea
  • Manifestari dese de dureri moderate sau severe de sold care nu cedeaza in timpul repausului diurn sau nocturn
  • Manifestarea din plin a rigiditatii (intepenirii) soldului care limiteaza capacitatea de miscare sau ridicare a piciorului
  • Ineficienta altor tratamente precum medicatia antiinflamatorie, fizioterapia, folosirea unor elemente ajutatoare la mers (cadru/carje/baston).

Complicatii care pot aparea dupa interventia chirurgicala:

Infectia. Poti avea infectie la nivelul inciziei sau la nivel profund, in jurul protezei. Aceasta poate sa apara atat pe durata spitalizarii sau dupa externare, cat si cativa ani mai tarziu.

Tromboza venoasa. Aceasta presupune formarea cheagurilor de sange in venele de la picioare, fiind cea mai intalnita complicatie in urma artroplastiei de sold.

Inegalitatea membrelor inferioare. Dupa finalizarea interventiei chirurgicale unul dintre picioare poate ramane mai lung sau mai scurt decat celalalt (in ciuda eforturilor chirurgului ortoped de a le egaliza).

Luxatia protezei. Se poate intampla sa luxezi proteza cand componenta femurala iese din noua articulatie. Important este insa sa stii ca riscul de luxatie este mai mare in primele luni de la interventie, in perioada de vindecare a tesuturilor.

Decimentarea si uzura implantului. Dupa o anumita perioada de timp de la operatie este posibil ca proteza de sold sa se decimenteze sau sa se uzeze la nivelul distantierului de polietilena.

Asadar, proteza sold este cu adevarat o solutie pentru persoanele care sufera de astfel de probleme si care au nevoie sa isi recapete mobilitatea si forta in propriile puteri fara sa simta dureri si fara sa depinda de anumite elemente ajutatoare cum ar fi bastonul, carja, cadrul de sustinere etc.

Proteza sold – beneficii si sfaturiadminServiciidurere de sold,proteza sold,proteza sold beneficii,proteza sold complicatii,proteza sold sfaturi,protezarea soldului,sold disconfortProcesul evolutiv al tehnologiei de-a lungul timpului a adus multe imbunatatiri in domeniul medical, imblanzind unele metode de vindecare sau facand posibile unele procedee de vindecare care inainte erau considerate a fi imposibile. Daca cartilajul articular de la nivelul articulatiei soldului este grav deteriorat din cauza artrozei (coxartrozei) sau altor...Blog despre Bucuresti la zi